söndag 10 maj 2020


















Träden i en skog hänger samman genom sina rötter.De skickar näring och budskap till varandra via underjorden.
Det gör vi människor också.
I familjer är det lättare att förstå och studera det underjordiska utbytet än i större grupper, till exempel i en storstad, ett land eller - varför inte - på en hel planet.

Det fysiska sammanhanget är vi alla införstådda med. I familjen delar vi ofta hem, vi äter tillsammans vid samma bord, delar med oss av våra olika kunskaper och utbyter förtroenden. Det underjordiska utbytet för oss människor är inte bundet till några fysiska förhållanden, någon speciell tid eller plats. Möjligen kan man studera dess effekter i vårt hjärta eller nervsystem genom neuropsykologisk forskningsteknik, men inte utbytet som sådant. Det sker i vår inre subjektiva dimension. Det kan inte vägas och mätas, bara uppfattas på vår inre bio. Nu under Coronakrisen har vi gott om tid att utforska rottrådarna i vår familjs underjord.

Övning: Mitt inre rotsystem (10-15 min)
Sätt dig till rätta på en plats där du inte blir störd, utomhus eller inomhus. Det går också att göra övningen när du vaknar på morgonen om du kan ligga kvar i sängen en stund.
Slappna av i hela kroppen. Känn att din bröstkorg, mage och rygg, dina armar och ben, händer och fötter, blir varma och mjuka. Andas djupt in och ut, in och ut.
Låt dina vanliga tankar komma till ro. Tänk på någon i din nära familj. Låt personen tona fram för din inre blick, som du känner hen, inte på utsidan utan i ditt inre. Finns det inre band emellan er, ett inre utbyte av näring för bådas växt och mognad? Lär ni er något värdefullt av varandra, inte genom ord och pekpinnar, utan genom den ni båda är på insidan?
Forcera ingenting. Det kan hända att du behöver öva några gånger innan övningen bär frukt. Skicka kärlek och tacksamhet till dig själv och personen innan du avslutar övningen.

Den inre biografen VI
© Anna Bornstein 2020
Bild:Björn L.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar