onsdag 25 februari 2015

En av våra besökare, Bo Lindwall - Kart-Bosse - skrev
uppskattande om Samiska Filmaftonen på sin blogg.
Vi publicerar texten här, med hans tillstånd.
Jojk-kväll
Skrivet av Kart-Bosse 
2015-02-23
Det är inte ofta jag tar mig tid till att gå på bio, fast vi har ett rikligt utbud på filmer här i Leksand. Faktum är att de två filmer jag minns att jag sett på senare år, så har det varit vid filmkvällar som Bio Kontrast i Leksand stått bakom. Filmkvällar som börjat med ett lätt föredrag om ämnet och sedan filmen. 
Första gången var ämnet den gudabenådade marathonlöparen Abebe Bikila – som jag själv tävlat mot i ett lopp i San Sebastian. Filmen om hans liv var intressant. Lärorikt var hur mycket sämre man springer om man tränar med skor på fötterna. Själv tog Bikila OS-guld i marathon genom att springa barfota på Roms stekheta gator. Sponsorernas skor kändes för obekväma så han slängde av dem före start ......
I kväll var det dags för nästa film. Då hade Bio Kontrast i Leksand en Samisk filmafton. Den inleddes med att biopubliken fick träffa samen och renskötaren Nils Olof Labba som berättade om sitt liv. Jag känner Nils Olof från den tid han vistades i Idre.
Sedan såg vi en fantastiskt vacker film från Norges-Sveriges-Finlands samevärld. Samerna – som är Sveriges ursprungsbefolkning – är som folkslag säregna då de aldrig har varit krigiska och hållit sig med en armé. De har i stället levt i nära samklang med naturen, där renens väl och ve har varit viktigare än de själva.
Och detta att de finns så nära naturens krafter har gjort att de lever i kontakt med andra djup som "tätortsmänniskan" inte är i närheten av. Det var irriterande för vissa förstås och samernas trolltrummor blev därför förbjudna, insamlades och brändes. Att få tag på alla trolltrummor var naturligtvis inte lätt där ute i vildmarken och de flesta finns allt kvar än i våra dagar. 
Men det var också annat som fördömdes av de som ville kristna samerna. Den film som visades i kväll heter Jojk och i den fick vi uppleva många jojkande samer. Men jojken betraktades också den som hednisk och förbjöds. Kanske för att vissa inte förstod samespråket och därför inte fattade vad jojken handlar om.
Se gärna filmen Jojk om ni har tillfälle och njut av alla underbara jojkar den innehåller. Jojkar som handlar om allt som finns i samernas värld. Även motvinden har sin egen, liksom varje same.
Och som samerna uttrycker det: "Den som arbetar mot naturen, kommer aldrig att lyckas", Det skall inte bara orienterare tänka på.
Här en bild som visar ett shamanskt trolltrummeskinn med bilder från samernas värld och ett trolltrummeskinn som jag ritat upp för orienterare. För de rör sig också i vildmarken och behöver trolltrumma för att bli ett med naturen och nå framgång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar