onsdag 29 november 2017
Nu kan det bli radio på Bio Kontrast

Nu kan det bli radio på Bio Kontrast
Föreningen Bio Kontrast i Leksand ser till att måndagskvällarna blir något att se fram emot. Nu har den ideella föreningen också börjat att visa kvalitetsfilm andra dagar, som i lördags då man visade filmen om naturmålaren Lennart Sand.
Föreningens motto är att vara en mötesplats där olika röster kan höras och olika filmer visas. Men man undrar var de hittar alla dessa filmer. Hemligheten med Bio Kontrast är att de letar film utanför Hollywood, och att de brukar lyckas vittnar publiktrycket om. Två av de ideella krafterna i föreningen, Eva Justin och Gun Åkerblom Sjögren, har i nyligen kommit hem från Artic Light Festival i Kiruna. Det kan tyckas vara långt att dra iväg ända till Kiruna för att titta på film men vet man att det ska visas 48 lång- och 17 kortfilmer så kan det vara värt mödan.
—Vi fick höra talas om att festivalen skulle arrangeras för 28:e gången och bestämde oss för att åka dit. När vi väl kommer dit så fick vi ett kvitto på att det vi gör hemma i Leksand är bra. Flera av festivalens filmer har vi redan visat. Men vi hittade massvis med nya filmer som kommer att beröra och överraska framöver, säger Eva Justin.
Eva och Gun såg inte alla filmerna, av förklarliga själ, men många blev det och en del av filmerna har inte ens haft offentlig premiär än. När sedan Eva och Gun återvänt till Leksand så tillkallar man de andra i gruppen som bestämmer vilka filmer som skall visas, och sedan är diskussionen igång.
—Den stora nyheten i år är radio-bio. Tänk dig att du sitter i en salong och på scenen, där bioduken brukar vara, står eller sitter det en person som läser en kortare text så att besökarna kan göra sina egna bilder utifrån det de hör. Om vi ska testa på radio-bio får vi prata om i programgruppen, men nog är det lockande för det var riktigt häftigt, säger Eva Justin.
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.seDela:


Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar