onsdag 20 maj 2020














I en cell i fängelset på Robben Island i Sydafrika
sitter Nelson Mandela och skriver brev till sin dåvarande fru Winnie, som oväntat fängslats på grund av sin förbindelse med honom. ”Cellen ger dig möjlighet att dagligen reflektera över ditt beteende, att övervinna de negativa tendenserna och utveckla det goda inom dig. Regelbunden stillhetsövning, cirka en kvart om dagen, innan du somnar kan ge goda resultat i det här avseendet. Det kan vara svårt i början att få grepp om de negativa elementen i ditt liv, men till slut kommer ansträngningarna att bära rik frukt.” (1
Under Coronakrisen i Sverige vistas vi hemma dag efter dag och får möjlighet att möta våra skuggor. Vi sitter inte i fängelse, men det kan kännas så, och vi har mycket att lära av Mandela som vistades i sin cell på Robben Island i 27 år. 

Öva som Mandela: Hjälte på insidan
Sätt dig bekvämt, slappna av, andas djupt. Känn att kroppen blir varm och mjuk. Låt uppmärksamheten sjunka inåt och koncentrera den i brösttrakten. Vila där en kort stund. Tänk sedan på ett tillfälle när du visat inre hjältemod. Vad var det som hände? Vad orsakade prövningen? Hur hanterade du den? Lärde du dig något? I så fall vad? Har du haft nytta av det inre mod du förvärvade? Håll upplevelsen en stund i ditt inre och låt den sedan tona bort. Tacka dig själv för hjältemodet och ge kärlek till dig själv innan du öppnar ögonen och avslutar övningen. Det inre fredsarbetet kräver tålamod. Ordet tålamod kommer från mod och tåla. Det krävs mod att stå kvar i en jobbig eller smärtsam upplevelse, att tåla det svåra. Tålmodiga, det blir bara inre hjältar.

(1 Mandela, The Authorized Biography, Samson Anthony, sid 253. HarperCollinsPublishers 1999) 

Den inre biografen VII
© Anna Bornstein 2020
Bild:Björn L.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar