torsdag 21 januari 2021

 

Vårt inre värde,
demokratins grundbult

”Alla människor bär djupt inom sig drömmen om det goda. Även hos de mest fördärvade och cyniska finner man den under alla försvar och sköldar. Det kan hända att vi gör allt för att förneka eller dölja den. Vi behöver kanske bli helt avklädda av livet för att upptäcka eller erkänna den. Men vi kan aldrig göra oss kvitt den. Drömmen om det goda lever inom oss, hur mycket glömska som än hopats över den. I den drömmen finns en enorm skapade kraft, som när vi lär oss ta vara på den kan hjälpa oss att ändra de beteenden som håller på att störta vårt släkte i fördärvet och rädda vår jord. Där finns all den vishet, medkänsla, hängivelse och tålamod som vi kommer att behöva för att klara den svåra uppgiften. ” (Drömmen om det goda, A Bornstein, Svenska förlaget 1998)


Övning: Solen i hjärtat

Andas djupt.
Känn att du andas ända nerifrån fötterna! In och ut, in och ut.
Blunda. Din kropp blir mjuk och lugn. Dina fötter är mjuka och lugna, dina knän är mjuka. Magen, ryggen, huvudet blir mjuka och lugna.
 Låt medvetandet sjunka inåt, det känns härligt och tryggt. Kan du hitta ditt hjärta? Kan du se in i ditt hjärta och känna kärleken som bor där? Innerst i hjärtat finns en sol. Den är varm och mild. Den strålar ut i din kropp och sprider värme. Den strålar ut till dina ögon. Till ditt ansikte. Till dina axlar, armar och händer. Känn hur värmen sprider sig ut i dina fingrar. Den strålar i din mage, och ner i dina ben och fötter. Tänk dig sedan hur solen strålar ut i rummet där du befinner dig, och ut till människorna omkring dig. Den strålar ut i världen och värmer alla varelser.

Vila i den lyckliga rofyllda känslan en stund utan att tänka på någonting.
Tystnad.
Känn rummet omkring dig. Känn golvet under dina fötter, hur du sitter. Ta några djupa andetag och öppna sedan ögonen. Sträck armarna över huvudet och gäspa om du vill.


Den inre biografen XIII
© Anna Bornstein 2021

Bild:Björn L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar