onsdag 17 juni 2020


Tacka solen
Tack vare solen finns det liv på jorden. Solen är den största fysiska energikällan på vår planet. 
Den är ursprunget till all energi som utvinns ur fossila bränslen, vattenkraft, vindkraft och till viss del också från den geotermiska energin (värmeenergin från jordens inre). Men vi använder än så länge bara 1% av den till elektricitet.
En timmes solbestrålning på jorden skulle, om vi kunde ta vara på den, ge mer än all den energi som hela mänskligheten förbrukar under ett helt år. Och vetenskapen kan inte kartlägga eller mäta den glädje och livskraft som solen förmedlar till oss direkt, psykiskt. Särskilt här uppe i norr och nu när vi närmar oss midsommar. Visste du att ordet lugn kommer av roten ”luk”, som betyder ljus?

Övning: Ta vara på solen
(Vid sommarsolståndet lutar jorden som mest mot solen och vi här uppe i norr är närmare den än någon annan tid på året.)
Locka ut familjen i naturen, till en vacker glänta där ni alla får plats.
Sätt dig eller sträck ut dig på marken. Känn hur ni alla omsluts av naturens lugn. Andas djupt och så långsamt du kan utan att andningen blir ansträngd. Tänk dig att du har en sol i hjärttrakten som sprider ljus, värme och glädje i ditt inre. Den är närmare dig än din tanke och finns alltid där. Du når den genom att slappna av och luta dig litet inåt. Sitt så en stund och tacka solen innan du avslutar övningen. Vänta med att stiga upp till de andra också avslutat. Möt varandras blickar, visa att du är där tillsammans med dem.


Den inre biografen IX
© Anna Bornstein 2020
Bild:Björn L.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar