söndag 5 juli 2020








I vår serie "Den inre biografen" återkommer
Anna Bornstein med ett nytt avsnitt;

Nära relationer
Genom Corona-pandemin har vi fått tid att reflektera över en mängd ting, framför allt vår relation till naturen och hur vi kan förändra de destruktiva mönster som utlöst klimatkrisen. 
I familjen vet vi att vi behöver hålla hjärtat öppet och vara närvarande för att förstå och nå varandra. Relationer är ömsesidiga och kan aldrig tvingas fram. Detsamma gäller vår relation till naturen. 
Vi behöver hålla hjärtat öppet och förstå naturen för att komma den nära igen, efter århundraden av exploatering.
Övning: Nära naturen, att göra med familjen
Gå ut i naturen till en plats som ni alla tycker om. Sätt eller lägg er bekvämt. Blunda, slappna av i hela kroppen. Andas djupt och lugnt. Känn marken under dig, himlen ovanför, ljud och dofter. Ligg så en stund och kom till ro. Du är en tråd i livets och naturens väv, ingår i dess stora sammanhang. Tänk på vad naturen ger dig och vad du älskar mest i naturen.
Tacka naturen innan du avslutar övningen. Stig inte upp förrän du hör de andra i familjen börja röra sig.
Följ upp övningen med ett reflekterande samtal efter middagen någon av de närmaste dagarna. 
Be familjemedlemmarna sätta sig i ring. 
Lägg en talpinne i mitten.
Ställ en frågan. Vad jag vill säga till naturen och tacka den för.
Sitt några minuter i tystnad och tänk efter.
Den som har något att säga hämtar talpinnen, säger vad hen har på hjärtat och lägger sedan tillbaka pinnen. Ingen kan avbryta, säga emot eller diskutera i det här samtalet. Vi talar från hjärtat, lyssnar på oss själva och varandra inte bara till orden utan till den goda avsikten bakom orden, låter det sagda sjunka in och reflekterar över det.
Avsluta med en runda där varje familjemedlem lovar att förändra en vana eller göra något praktiskt för att hjälpa miljön. Skriv ner löftena och följ upp vid ett senare samtal om hur det har gått.

Den inre biografen X
© Anna Bornstein 2020
Bild:Björn L.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar